Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


När du börjar åka i skridskoskolan har Partille KK inga krav på att skridskorna ska se ut på ett speciellt sätt. Men du kommer snart att märka att skridskornas kvalité har mycket stor betydelse för barnens framsteg och att intresset för åkningen många gånger beror på hur de sitter på foten.

Hur ska då skridskorna vara?

Det är viktigt att skridskokängan är stadig så att vristen stöds ordentligt. Alla tränare jobbar först med att lära barnen att stå riktigt dvs att skridskoskenan bildar en 90 graders vinkel mot isen vilket är viktigt för den fortsatta träningen. Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett under ett helt träningspass.

De vanligaste märkena är Risport & Edea men en del åkare änvänder även Wifa, Jackson eller Graf. Använd gärna tejp, eller skridskoöverdrag på dina skridskor, så slipper skon få massa repor och märken och du har lättare att säja dem när de blir för för små.

Skridskorna bör inte köpas för stora - de skall passa foten och sitta stadigt. 1-1,5cm större än foten är lagom.

Slipning

Skridskorna ska vara välslipade. Om skäret inte är skarpt, skjuter barnet ifrån med taggarna och lär sig fel eftersom man ska ta fart med hela skäret. Efter ca 40 timmars åkning behöver skridskorna slipas. 

Kontakta gärna Imi (tel. 0706-262610) för slipning.

För att skridskorna ska hålla länge är det viktigt att sköta om dem på rätt sätt. Här är några tips:

Ha alltid hårda plastskydd när du går med skridskorna på utanför isen, annars blir skenorna slöa. Efter träningen ska skenorna torkas av med en handduk, och använd mjuka skydd då du inte har på dig skridskorna. Låt inte de hårda skydden sitta på för då rostar skenan. Förvara gärna skridskorna i två påsar av tyg så de inte skaver mot varandra. Låt skridskorna torka i vanlig rumstemperatur.

Tips vid köp av nya skridskor.

Det är dyrt att köpa konståkningsskridskor av bra kvalité. Klubben har många åkare så det finns bra begagnade skridskor att köpa tex i olika Facebook-grupper för konståkning. När du köper, kontrollera noga att lädret i skaftet är hårt och kraftigt. Är du osäker, rådgör med din tränare. 

Klubben hyr ut nybörjarskridskor. 

Klubben har ett antal nybörjarskridskor av märket Risport för uthyrning i storlek 25-37. 
För mer information, gå in under rubriken Verksamhet>Skridskoskola.

Uppdaterad: 16 DEC 2012 10:27 Skribent: Karin af Ekenstam

  

oves


teleutveckling
Telekonsulttjänster

ADJproduktion
Arbetar med eventbolag, konferensanläggningar, företag, föreningar och inte minst privatpersoner

triumf

Idrottens_Bingo_logo

Postadress:
Partille KK - Konståkning
Vallhamra Ishall, Hultvägen 2
43364 Sävedalen

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@partillekonstak...

Se all info